Normal_stethoscoop

Mensen met een verstandelijke beperking blijken minder vaak voor oncologische zorg in het ziekenhuis te komen dan mensen zonder een verstandelijke beperking. Dit blijkt uit grootschalige studie van het Radboudumc, zo meldt het ziekenhuis. 

De onderzoekers bekeken data over vier jaar. Hieruit blijkt dat mensen zonder een verstandelijke beperking bijna tweemaal beter de oncologische zorg wisten te vinden dan mensen met een beperking. “Vooral bij huidkanker en kankersoorten waarvoor bevolkingsonderzoeken bestaan, zijn de verschillen groot. Het gevaar bestaat dat mensen met een verstandelijke beperking mogelijk geen optimale kankerbehandeling ontvangen”, zegt projectleider Maarten Cuypers.

Ongelijkheid oplossen

Dat mensen met een verstandelijke beperking minder vaak voor oncologische zorg in het ziekenhuis komen, kan een aantal oorzaken hebben. Cuypers: “Er kan sprake zijn van een onder-diagnose van kanker, van andere behandelkeuzes nadat een kankerdiagnose is gesteld, of dat bepaalde kankersoorten daadwerkelijk minder vaak voorkomen onder mensen met een verstandelijke beperking. Verder onderzoek naar de oorzaak of oorzaken en hoe we de geconstateerde ongelijkheid kunnen oplossen, wordt ingezet.”

Door: Nationale Zorggids