Netflix past kijk- en luistersnelheid aan voor mensen met beperking

Streamingdienst Netflix biedt sinds kort een nieuwe functie aan, waarbij kijkers zelf de snelheid van het beeld en geluid kunnen bepalen. Voor slechtziende of slechthorende mensen kan het prettig zijn om films en series sneller of langzamer te kunnen afspelen. Dit melden Mashable en RTL Nieuws.

Netflixgebruikers kunnen er nu voor kiezen om de afspeelsnelheid met 25 of 50 procent aan te passen. Door een film of serie langzamer af te spelen, kan bijvoorbeeld de ondertiteling beter gelezen worden. Voor mensen met een visuele beperking kan het juist prettiger zijn voor een hogere afspeelsnelheid te kiezen. Veel van hen zijn namelijk al gewend om podcasts en luisterboeken op hogere snelheid te beluisteren.

Een functie die al wat langer bestaat, is de audiobeschrijving. Daarbij wordt bij een aantal films en series precies omschreven wat er gebeurt, meestal in het Engels. 

De nieuwe functie is eerst intern getest en voorgelegd aan film- en seriemakers. Sommige producenten zijn bang dat de aanpassing van de speelsnelheid de kwaliteit aantast. Daarom zal de functie voor een beperkt deel van het aanbod niet continu actief zijn. Ook is de audio zo aangepast, dat acteurs geen hoge piepstemmetjes krijgen als het geluid sneller wordt afgespeeld.

Vooralsnog is de functie alleen beschikbaar voor gebruikers van de Android-app van Netflix. Voor de webversie en Apple-versie van Netflix wordt de functie nog getest.

Door: Nationale Zorggids