Normal_computer

Slechts zeventig van de tweeduizend onderzochte overheidswebsite blijken te voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen voor mensen met een beperking. Twee experts onderzochten de websites, die vanaf vandaag aantoonbaar moeten werken aan toegankelijkheid, en zagen dat het overgrote merendeel van de sites niet toegankelijk genoeg is voor mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking of voor mensen met kleurenblindheid. Dit melden NOS en Ieder(in). 

Expert Ron Beenen en zijn onderzoekspartner zagen dat vijfduizend andere websites die toebehoren tot overheden niet eens duidelijk maken of ze toegankelijk zijn en voldoen dus niet aan de verplichting die vanaf vandaag geldt. Zo voldoet onder meer CoronaTest.nl niet aan de eisen en ook aan de website waar mensen aangifte kunnen doen schort het één en ander.

Niet volwaardig deelnemen

“De uitkomsten van dit onderzoek zijn ronduit zorgelijk. Een grote groep mensen kan niet volwaardig deelnemen in de samenleving, omdat overheidssites ontoegankelijk zijn. Uiterst bedroevend dat toegankelijkheid anno 2020 nog steeds niet standaard is. Juist in deze tijd waarin mensen steeds vaker naar digitale loketten verwezen worden, is toegankelijkheid een absolute noodzaak. Het VN-Verdrag Handicap is hier bovendien heel helder over: toegankelijke informatie is een mensenrecht”, aldus Illya Soffer, directeur van Ieder(in), belangenbehartiger voor mensen met een beperking.

Door: Nationale Zorggids