‘Mensen met een beperking worden nog te vaak over het hoofd gezien’

De 34-jarige Rick Brink uit Hardenberg werd op 17 juni vorig jaar benoemd tot de officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Een functie die in het leven is geroepen door omroep KRO-NCRV. Sindsdien heeft hij het heel erg druk om aandacht te vragen voor problemen waar de 1,8 miljoen Nederlanders met een beperking tegenaan lopen. 

Vaak is hij in Den Haag te vinden. “Je noemt iemand minister, dus dat betekende voor mij dat ik actief zou worden met belangenbehartiging, politiek en media in Den Haag.’’ Kamerleden, ministers en ambtenaren wijst hij voortdurend op wat besluiten betekenen voor mensen met een beperking. Zo was hij niet blij met het voorstel van het CDA om betaalde seks te verbieden. “Daar reageer ik dan op want mensen met een beperking hebben juist behoefte aan betaalde seks omdat een relatie krijgen niet altijd even makkelijk gaat.’’
 
Het ministerschap van Brink duurt nog een half jaar. In die maanden wil hij zich vooral richten op de impact van coronamaatregelen. “Mensen met een beperking worden daarbij nog te vaak over het hoofd gezien.’’ Bijvoorbeeld als de terrassen worden vergroot en stoeltjes terecht komen op de blindegeleidelijnen. 
 
 
Door: Nationale Zorggids