Normal_ouderen__ouderenzorg__mantelzorg__ggz

Zorginstelling Lievegoed bouwt in Bilthoven 12 maatwerkplekken, bestemd voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en complexe problemen. Het zijn extra woon- en behandelplekken voor mensen met een complexe zorgvraag. Lievegoed biedt op verschillende locaties in het hele land psychiatrische zorg, verslavingszorg en zorg voor mensen met een beperking. Dit meldt Volwaardig Leven. 

 

Juist omdat Lievegoed al die verschillende expertises en zorg in huis heeft, wilde de instelling deze maatwerkplekken, zegt Liesbeth Zaayer, manager gehandicaptenzorg en ggz van Lievegoed. "We kunnen deze mensen zorg, begeleiding, behandeling dagbesteding en woning bieden."

Schotten in de zorg

Deze mensen vinden moeilijk een woonplek omdat ze naast hun licht verstandelijke beperking ook te maken hebben met bijkomende problemen, zoals bijvoorbeeld verslaving of psychiatrische klachten. Deze doelgroep raakt door de schotten in de zorg vaak tussen de wal en het schip. Lievegoed werkt samen met het Zilveren Kruis Zorgkantoor aan deze nieuwe plaatsen, die worden gecreëerd in het kader van het programma Volwaardig leven.

Een multidisciplinair team van professionals zowel op het gebied van verstandelijke beperking, psychiatrie en verslaving biedt ondersteuning en behandeling aan deze groep. Op het terrein van locatie de Pauw in Bilthoven is een kas, waar de bewoners kunnen werken, en een atelier voor dagbesteding.

Antroposofische filosofie 

De nieuwe maatwerkplekken passen in de antroposofische filosofie van Lievegoed, zegt Zaayer. "Wij richten ons niet alleen op wat niet goed gaat, maar vooral op wat mensen wél kunnen en op het versterken van het gezonde. Bij ons wordt ‘heel de mens’ gezien. Iedereen wil onderdeel zijn van een gemeenschap en daar ook zelf aan bijdragen. Deze mensen zijn daarop geen uitzondering."

Door: Nationale Zorggids