Normal_rss_entry-254561

Voor het nieuwe RTL 4-programma Over Winnaars heeft Jamai Loman mensen met een fysieke beperking of ingrijpende ziekte uitgedaagd om dingen te doen die ze voorheen onmogelijk achtten. De presentator, die in de eerste uitzending een vrouw met MS laat optreden met Hans Klok, zegt in gesprek met het ANP "heel dankbaar" te zijn dat hij hieraan mocht meewerken.

"Het was heel bijzonder, maar ook best spannend want het waren best heftige gesprekken met toch niet heel prettige verhalen", herinnert Jamai zich. "Het was een emotionele rollercoaster voor hen en voor mij, maar al met al ben ik wel heel dankbaar."

De opnames van het programma begonnen zo’n anderhalf jaar geleden en werden in februari/maart afgerond, vlak voordat de coronapandemie echt losbrak. Vanaf het begin tot het einde heeft Jamai "overal dik bovenop gezeten" en was hij direct betrokken bij de ‘overwinnaars’. "Je gaat heel bleu zo’n gesprek in en je moet dan vertrouwen op je eigen instinct", vertelt hij, maar dat ging dus goed. "Je bouwt off-camera een band op en als de camera dan aanstaat ontstaan er direct mooie gesprekken. Ik moest dan alleen af en toe aan de juiste touwtjes trekken."

Dromen en hoop

Het programma gaat volgens Jamai "niet over het wegnemen van iets, maar over wat ervoor in de plaats komt. Over de vraag: waar kan je nog meer die kick van krijgen?"

Hoewel het twee totaal verschillende programma’s zijn, vergelijkt de presentator Over Winnaars een beetje met The Voice of Holland. "Ook daar hebben mensen dromen. Daar proberen ze ook het onmogelijke waar te maken en dat kan echt. Hoop is nu krachtiger dan ooit."

Verantwoordelijkheid

Op het eerste gezicht klinkt de benaming van Jamai’s rol in het programma, buddy, heel schattig, maar het was toch een serieuze rol die hij vervulde. "Je moet de rol innemen van een vader, een broer of een echtgenoot. Daar geeft echt wel een gevoel van verantwoordelijkheid", zegt hij. "Zij moeten mij kunnen vertrouwen, dus ik moest dat heel serieus nemen."

Er kwam van alles naar boven tijdens het filmen; veel emoties, maar ook schaamte en frustratie. Voor Jamai betekende dat een "ander soort concentratie" die veel energie vergde. "Uit respect voor de beperking moest je daar heel zorgvuldig mee omgaan."

Maar het is gelukt en de presentator is trots op het eindresultaat. "Ik hoop ook dat de overwinnaars het zelf ook met veel plezier kunnen terugkijken. Ik ben benieuwd naar de reacties en ik hoop ook dat de kijkers de overwinnaars zullen omarmen."

Door: ANP