Normal_pexels-lumn-319798

Mensen die vanwege hun beperking in een rolstoel zitten, worden door de coronamaatregelen bij de deur van de supermarkt geweigerd. Volgens winkelpersoneel zouden zij ook een kar of mandje moeten dragen, maar dat kunnen ze vaak niet. Ook mensen met een blindengeleidehond worden geregeld geweigerd, terwijl in de wet staat dat een hulphond mee naar binnen mag. Dit meldt Radar die hierover regelmatig meldingen ontvangt. 

Belangenvereniging Ieder(in) stelt dat supermarkten verplicht zijn om mensen toe te laten. “Als iemand ons hierover vertelt, dan dringen we erop aan om in gesprek te gaan met de supermarktmedewerkers en samen tot een oplossing te komen.” Maar andersom gebeurt het ook regelmatig dat rolstoelgebruikers in de supermarkt merken dat anderen maar weinig afstand houden. Ze voelen zich daardoor onveilig en kunnen niet snel een andere kant op.

'Er moet een oplossing zijn'

Op hun beurt geven supermarkten aan maar weinig klachten hierover te krijgen. Wel neemt brancheorganisatie CBL de signalen serieus en heeft het contact gezocht met de officieuze minister van Gehandicaptenzaken.

“Voor deze klanten moet zeker een oplossing zijn. Bijvoorbeeld dat zij met een begeleider samen de winkel in mogen, of dat zij door een supermarktmedewerker worden begeleid tijdens het boodschappen doen. Dat geldt ook als zij bijvoorbeeld door geplaatste paaltjes de supermarkt niet in kunnen: het personeel helpt graag een oplossing te vinden.”

Door: Nationale Zorggids