Normal_rolstoel_beperking_handicap

De 125.000 extra banen in 2025 voor mensen met een arbeidsbeperking gaan er volgens staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hoogstwaarschijnlijk niet komen. Vakbond FNV spreekt van een zeer ernstige constatering waar de bond zelf al een paar jaar voor waarschuwt, aldus FNV. 

De vakbond wil dat het kabinet gaat voor structurele oplossingen en gelooft niet dat de gekozen inzet – het vereenvoudigen van de regelgeving – tot een verbetering gaat leiden die recht doet aan mensen met een arbeidsbeperking. FNV pleit opnieuw voor haar plan voor het omvormen van de oude sociale werkvoorziening (SW) naar moderne sociale ontwikkelbedrijven.

“Er moeten structurele oplossingen komen en geen gerommel meer in de marge. De Participatiewet is mislukt, alle goede voornemens ten spijt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zou ik zeggen. We zijn het alle mensen met een arbeidsbeperking verschuldigd die te kampen hebben gehad met de sluiting van de sociale werkvoorziening, de zeer ingeperkte toegang tot de Wajong, maar ook de onbarmhartige bezuinigingen”, aldus vicevoorzitter Kitty Jong van FNV.

Sociale ontwikkelbedrijven

De vakbond pleit al jaren voor een recht op werk via sociale ontwikkelbedrijven. Hier kunnen mensen met een beperking worden begeleid naar een baan bij een reguliere werkgever, bijvoorbeeld via detachering. De ontwikkelbedrijven zijn dan een springplank, maar vormen ook een vangnet voor wie dat (nog) even niet mogelijk is of voor wie zijn of haar reguliere baan verliest. Ook kunnen ze werkgevers ondersteunen bij hun bijdrage aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Het plan krijgt volgens de FNV steeds meer bijval, ook van politieke partijen. Maar het is tijd voor actie, aldus de bond. “In dit tempo gaan we niet eens de helft halen in 2025, uitgaande van de meest negatieve prognoses.”

Door: Nationale Zorggids