Normal_handicap__rolstoel__kind__speciaal_onderwijs__beperking

Vanaf maandag 18 januari krijgen de eerste 15.000 mensen in instellingen een inenting tegencorona. Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland roepen op om vast te houden aan de strategie van het eerst vaccineren van mensen met een kwetsbare gezondheid en daarbij alle groepen mee te nemen die zo snel mogelijk beschermd moeten worden. Dit meldt Ieder(in).

Allerlei maatschappelijke organisaties en sectoren touwtrekken om voorrang bij het vaccineren. De vrees is dat de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor corona bij die discussie over de volgorde aan het kortste eind trekken. Vanuit het perspectief van mensen met een beperking, chronische ziekte of hoog gezondheidsrisico voor corona, dreigt daarmee hetzelfde te gebeuren als eerder het geval was met betrekking tot de toegang tot testen en de persoonlijke beschermingsmiddelen, schrijven de organisaties.

“Wij maken ons grote zorgen over wat het gebakkelei en de onduidelijkheid over het vaccinatiebeleid doet met mensen met een kwetsbare gezondheid, hun naasten en hun zorgverleners. Bij elke verschuiving dreigen zij verder achterop te raken.”

Te weinig zekerheid

Zorgen zijn er over de volgende groepen voor wie de vaccinatiestrategie te weinig zekerheid biedt: mensen met een kwetsbare gezondheid die thuis wonen en met hun kinderen en overige gezinsleden al maanden in grote spanning leven, mantelzorgers van mensen en kinderen/jongeren met een kwetsbare gezondheid vanwege een beperking en jongeren met een kwetsbare gezondheid, chronische aandoening of beperking. Zij zijn nog niet meegenomen in de vaccinatiestrategie. Voor wie er ook geen aandacht is, zijn de mensen die zich vanwege een aandoening en/of medicijngebruik niet kunnen laten vaccineren. 

Prioriteit geven en behouden

Ieder(in) en de Patiëntenfederatie willen graag dat het kabinet de genoemde groepen prioriteit geeft en behoudt in de vaccinatiestrategie. Inclusief jeugd met een kwetsbare gezondheid die nu nog helemaal geen plek heeft in het beleid. Ze waarschuwen voor het verder achterop raken van deze groepen door nieuwe ontwikkelingen en verschuivingen, al dan niet door lobby van andere sectoren. Tot slot hopen ze dat er aandacht komt voor de vergeten groep mensen die zich vanwege hun aandoening niet kan laten vaccineren.

Door: Nationale Zorggids