Normal_rss_entry-269112

Hoewel er al een maand geleden begonnen is met het inenten van mensen met een geestelijke beperking, is tot nu toe nog geen kwart van deze kwetsbare groep tegen corona gevaccineerd. Dat gaat te langzaam, waarschuwt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

"Een van de meest kwetsbare groepen van de samenleving blijft hierdoor te lang onbeschermd", aldus de belangenorganisatie. VGN wijst er ook op dat de zorgmedewerkers die hen begeleiden en behandelen nog steeds vooraan in de rij staan om gevaccineerd te worden, maar steeds moeten plaatsmaken voor andere groepen.

Volgens de vereniging heeft dit grote gevolgen voor de continuïteit van de te leveren zorg. "Het ziekteverzuim is hoger dan in de ziekenhuizen en de uitval groot. Er bereiken ons al berichten van besmette medewerkers die doorwerken", aldus de Gehandicaptenzorg. Vooral door de opmars van de Britse mutant loopt het ziekteverzuim volgens VGN bij veel instellingen snel op.

Afstand houden

De organisatie wijst er ook op dat 1,5 meter afstand houden voor mensen met een verstandelijke beperking heel erg lastig is. "Onze cliënten kunnen niet met het begrip omgaan of kunnen deze regels eenvoudig fysiek niet aan."

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het vaccinatiebeleid.

Door: ANP