Normal_verkiezingen_stemmen

Wie wil weten hoe Kamerleden denken over onderwijs, zorgkosten en over de communicatie van de overheid zodat hij of zij goed voorbereid een stem kan uitbrengen, kan het Debat in Duidelijke Taal terugkijken. Dit debat vond op zaterdag 13 februari plaats. De uitzending was toegankelijk en met gebarentolken en ondertiteling, meldt Ieder(in). 

Tijdens het debat deden de (kandidaat-)Kamerleden hun best om in duidelijke taal te praten over drie stellingen. Stellingen die waren bedacht door mensen met een licht verstandelijke beperking. Over onderwerpen die voor iedereen van belang zijn: onderwijs, zorgkosten en de (on)begrijpelijkheid van de communicatie van de overheid en overheidsorganisaties. Iedereen probeerde het debat in eenvoudige taal te voeren. Een panel van ervaringsdeskundigen hield tijdens het debat bij wie dit het beste deed. Zij vonden dat dit Lucille Werner van CDA was en zij won daarmee de Duidelijke Taal-prijs.

Het debat werd georganiseerd om ervoor te zorgen dat iedereen, ook mensen met een licht verstandelijke beperking, kan gaan stemmen. De presentatoren Ellis Jongerius en Michiel van de Zeeuw, beiden werkzaam bij de vereniging LFB, benadrukten in hun gesprek met Jurre Geluk, het belang van duidelijke taal. Zo kan ieder mens zich goed voorbereiden op het stemmen. Want in de praktijk zijn er nog altijd veel mensen die niet gaan stemmen en daar moet verandering in komen.

Door: Nationale Zorggids