Normal_voetbal

De sportdeelname van Nederlanders met een verstandelijke beperking lag al lager dan die van mensen zonder beperking, maar door corona zijn ze nog minder gaan sporten. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Ook mensen met een lichamelijke beperking bewegen door corona minder dan voorheen. Dit meldt Trouw.

De Twentse zorginstelling Aveleijn organiseerde voor de coronamaatregelen geregeld groepsactiviteiten (bowlen, voetbal en darten) en een wandelclub die om de twee weken bijeen kwam. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het lastig om zelf naar een alternatief te zoeken. “Onze cliënten zijn grotendeels afhankelijk van ons en van zulke activiteiten”, licht begeleider Peter Sassen toe.

Videolessen niet in trek

En dat blijkt ook uit het onderzoek van het Mulier Instituut. 75 procent van de mensen meteen verstandelijke beperking maakt geen gebruik van alternatieven zoals videolessen die ze online kunnen volgen of challenges. 50 procent van de mensen met een fysieke beperking of chronische ziekte doet dat ook niet.

Bij Aveleijn zorgt Van Sassen nu voor thuisoefeningen voor zijn clienten, zodat ze toch nog in beweging blijven. Hij vindt het belangrijk dat de doelgroep blijft bewegen. Niet alleen omdat het een uitlaatklep is, maar ook omdat het de conditie verbetert, goed is voor iemands mentale gezondheid én helpt bij afvallen.

Door: Nationale Zorggids