Normal_gebarentaal

De NPO zet bij een aantal grote verkiezingsdebatten een tolk Nederlandse Gebarentaal in. Het NOS-journaal van 20.00 uur blijft de NPO uitzenden met een gebarentolk. Ook het jeugdjournaal op de zender is sinds deze week te zien met een tolk. Hiermee komt een volledig toegankelijk media-aanbod weer een stap dichterbij. Dit meldt Ieder(in). 

Samen met andere belangen-, expertise- en kennisorganisaties zet Ieder(in) zich al langer in om het audiovisuele aanbod in de media meer toegankelijk te maken. Hoewel de besluiten van de NPO mooie stappen in de goede richting zijn, blijven de belangenbehartigers zich inzetten om het nóg beter te regelen. Zo is het volgens Ieder(in) belangrijk dat er voor het hele media-aanbod wettelijke minimumpercentages komen voor vertaling in Nederlandse Gebarentaal en voor audiodescriptie (beschrijving van het beeld in gesproken woord). Deze percentages gelden nu alleen voor ondertiteling.

De slotdebatten zijn op 16 maart op NPO 1 van 19.00 uur tot 19.50 met de kleine partijen en van 20.35 tot 21.50 met de grote partijen. Op zondag 14 maart is er voor de jeugd op NPO 3 een speciaal NOS Jeugdjournaal-verkiezingsdebat. Deze zijn allemaal via NPO Nieuws te volgen met gebarentolk. Ook is de zender onder meer te vinden op kanaal 501 van Ziggo, kanaal 43 van KPN en kanaal 209 van Tele2. 

Door: Nationale Zorggids