Normal_rss_entry-275546

Negen van de tien patiënten met aandoeningen aan botten, spieren, pezen, gewrichten, zenuwen of hersenen kunnen de verpakking van hun medicijn maar met moeite openkrijgen. Het leidt vaak tot onnodige pijn en ongemak en de plastic doordrukstrip, de zogenoemde blisterverpakking, is voor de patiënten helemaal een gruwel.

Dat meldde het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) zaterdag op basis van een enquête onder 2149 deelnemers en 30 patiëntenorganisaties en -verenigingen. Een pot van kunststof vindt een op de drie ondervraagden wel prettig omdat die voor hen het makkelijkst te openen is.

Verpakkingen worden volgens Kassa alleen maar minder gebruiksvriendelijk door aangescherpte veiligheidsregels waaraan fabrikanten moeten voldoen. Meer dan de helft van de patiënten (57 procent) geeft aan dat hun medicijnverpakkingen de laatste twee jaar moeilijker te openen zijn.

Fabrikanten

Het consumentenprogramma vroeg vijf fabrikanten waarover veel klachten binnenkwamen om een reactie. Fabrikant MSD meldt dat de blisterverpakking wordt vervangen door een kunststof potje met tabletten. Een andere fabrikant, Teva, zegt een andere verpakking te hebben ontworpen die simpel te openen is. Teva deed dat met name voor reumapatiënten.

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben reuma en 200.000 Nederlanders een spierziekte.

Door: ANP