Normal_rolstoel_beperking_handicap

De vaccinatiestrategie roept veel vragen op bij mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Begint maart hadden Per Saldo, KansPlus, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) hierover overleg met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De organisaties dringen aan op prioriteit voor deze groep bij het vaccineren en hebben tijdens het gesprek specifiek aandacht gevraagd voor vijf groepen mensen. Dit meldt Ieder(in). 

De organisaties willen graag dat mensen met een verhoogd gezondheidsrisico vanwege een beperking of chronische ziekte voorrang krijgen bij vaccineren. Tijdens het gesprek met De Jonge vroegen ze specifiek aandacht voor mensen die al een jaar in thuisisolatie zitten en zichzelf, partner en kinderen verregaande beperkingen opleggen met betrekking tot onder andere werk en onderwijs.

Ook vragen ze specifiek aandacht voor mensen met een medische indicatie (18 tot 60 jaar) die niet vallen in de zeven patiëntengroepen die met de wijziging van het vaccinatieschema begin februari naar voren zijn gehaald, mensen die vanwege hun immuunsysteem of door de medicatie die zij moeten gebruiken (mogelijk) niet gevaccineerd kunnen worden en voor jongeren van 16 of 17 jaar met een verhoogd risico die vooralsnog niet voorkomen in het vaccinatiebeleid. 

Tot slot zijn er nog de mantelzorgers die een onvervangbare rol hebben in de dagelijkse veiligheid en bestaanszekerheid van mensen die zelf niet gevaccineerd kunnen worden.

De Jonge spreekt (met voorbehoud van voldoende levering van vaccins) de verwachting uit dat alle mensen met een medische indicatie voor de zomer gevaccineerd zijn.

Advies Gezondheidsraad gevraagd

In het overleg is afgesproken dat de Gezondheidsraad op basis van input van cliënten- en patiëntenorganisaties wordt gevraagd of bepaalde andere aandoeningen ook moeten worden toegevoegd aan de groep met hoog medisch risicp. Voor de groep jongeren van 16 en 17 jaar met een beperking of chronische aandoening is al een advies gevraagd aan de Gezondheidsraad.

Ondersteuning voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden

Met betrekking tot andere groepen, blijft Ieder(in) in gesprek en aansturen op snelheid, voorrang en het benutten van mogelijkheden met betrekking tot inzet van vaccins die dagelijks overblijven. Vrijdag is hierover een afspraak ingepland met de Covid-directie van het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn er gesprekken over een plan met extra ondersteuning voor de periode totdat mensen gevaccineerd zijn en voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden.

Door: Nationale Zorggids