Normal_rolstoel_beperking_handicap

De overheid legde mensen en organisaties in de gehandicaptenzorg drastische en algemeen geldende beperkingen op naar aanleiding van de coronacrisis. De sector en de samenleving zijn daar ver in meegegaan. Velen in de sector vonden dat dat te ver ging, zegt Henk Nies van Vilans. “Te veel was het uitgangspunt dat alle mensen hetzelfde zijn. Ze zijn gelijk, maar niet hetzelfde.” Dit meldt ANP Expert Support .

“Veel medewerkers en organisaties hebben geworsteld met het strikt toepassen van de algemene maatregelen en regels. Maatwerk hebben ze te vaak niet geleverd, het kon iet. Ze hebben er soms ook spijt van dat ze uit angst voor sancties niet-passende regels hebben toegepast. Dat leidde dan tot verkrampt handelen geleid naar cliënten, naasten en medewerkers”, aldus Nies.

Meer maatwerk

Volgens hem hoort een volwassen sector als de gehandicaptenzorg niet te handelen vanuit angst voor sancties, maar vanuit eigen waarden en deskundigheid en vertrouwen op de kennis en kunde van alle betrokkenen. “De gehandicaptenzorg kan en wil graag meer maatwerk leveren. Velen in de samenleving willen dat ook. Dat vraagt dat er naar elkaar geluisterd wordt en dat argumenten gehoord worden. Dat klinkt idealistisch, maar de uitzondering mag niet de meerderheid regeren.”

Begrip, betrokkenheid en meeleven

Begrip, betrokkenheid en meeleven waren afgelopen jaar belangrijker dan regels en sector, zegt Nies. Maar begrip, betrokkenheid en meeleven werd in de gehandicaptenzorg niet altijd gevoeld. Duidelijkheid over het ‘waarom’ van de maatregelen in ‘gewone’ mensentaal met de achterliggende waarden via verhalen geïllustreerd had het verschil gemaakt, besluit de directeur Strategie en Ontwikkeling bij Vilans.

Door: Nationale Zorggids