Normal_geld1

Een 50-jarige vrouw is woensdag in Oegstgeest aangehouden door de Recherche Inspectie SZW op verdenking van valsheid in geschrifte (zorgfraude). Ook wordt ze verdacht van mensensmokkel. De vrouw haalde Braziliaanse vrouwen naar Nederland om voor haar gehandicapte dochter te zorgen. Er werd geen werkvergunning voor ze geregeld en ze werden vermoedelijk onderbetaald. Dit meldt Inspectie SZW. 

Volgens de Recherche heeft de verdacht in ieder geval vanaf 2018 diverse Braziliaanse vrouwen wederrechtelijke laten verblijven en illegaal aan het werk gezet in Nederland. Twee van die dames hebben onafhankelijk van elkaar aangifte gedaan tegen de verdachte.

Zorg verlenen

De slachtoffers moesten bij de verdachte thuis in Oegstgeest de zorg verlenen aan haar gehandicapte dochter. Daarnaast moesten zij ook huishoudelijke werkzaamheden verrichten in het huis van de verdachte en bij kennissen van haar. Mochten deze kennissen op de hoogte zijn geweest van de illegale status van de Braziliaanse vrouwen, dan maken zij zich ook schuldig aan een strafbaar feit.

Vermoedelijk werden de dames betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb) dat was toegewezen aan de dochter van de verdachte om haar zorg mee te bekostigen. Het vermoeden bestaat dat verdachte een katvanger heeft ingeschakeld om als zorgaanbieder te figureren. De verdachte heeft zo mogelijk valse facturen op naam van het zorgbedrijf van de katvanger ingediend bij de Sociale Verzekeringsbank om gelden te declareren vanuit het pgb voor de zorgverlening aan haar dochter. De katvanger stond alleen op papier als zorgverlener geregistreerd, maar verleende nooit de feitelijke zorg.

Door: Nationale Zorggids