'Speeltuinbende XL’ laat kinderen met en zonder handicap samen spelen

Het sociale speelaspect blijft achter voor kinderen met een handicap bij fysiek toegankelijke speeltuinen, constateert de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De stichting signaleert dat kinderen met een handicap zich vaak niet welkom voelen in de speeltuin in de buurt omdat zij bijvoorbeeld worden aangestaard. Om deze reden lanceert het Gehandicapte Kind met aanvang van het buitenspeelseizoen het initiatief ‘Speeltuinbende XL’ dat zich naast het fysiek toegankelijk maken van speeltuinen volledig focust op het verlagen van sociale drempels. Dit meldt het Gehandicapte Kind.

Stichting het Gehandicapte Kind enthousiasmeert ouders, speeltuinen en gemeentes om in hun eigen omgeving met elkaar in actie te komen en lokale Speeltuinbendes op te richten. Kinderen met en zonder handicap kunnen zich aansluiten bij een Speeltuinbende in de buurt en leren dan hoe zij samen kunnen spelen. De stichting stelt hiertoe Samenspeelkisten vol inclusieve spelletjes ter beschikking en organiseert landelijke en lokale activiteiten zoals Samenspeelmiddagen. Daarnaast wordt er komend jaar een interactief online platform gelanceerd waar gezinnen met elkaar speelafspraken kunnen maken. Maandag organiseerde de eerste lokale Speeltuinbende een Samenspeeldag met de nieuwe Samenspeelkist vol inclusieve spelletjes in Barneveld.

Hoge sociale en emotionele drempel

Projectleider en Speeltuinbendeleider Cerunne Bouts licht toe: “Gezinnen waarvan tenminste een kind een beperking heeft, ervaren vaak een hoge sociale en emotionele drempel om naar een speeltuin te gaan. Zelfs als deze fysiek toegankelijk is met goede speeltoestellen. Het is van groot belang dat we nu ook aandacht gaan besteden aan het sociale aspect en kinderen met en zonder beperking leren samenspelen. Hiervoor bieden wij handvatten zoals het faciliteren van een Samenspeelkist vol met spelletjes, organiseren wij Samenspeelmiddagen en komt er een interactief online platform. Maar, dit kunnen wij niet alleen. Daarom roep ik gezinnen, speeltuinen en gemeentes op om zich aan te sluiten bij de Speeltuinbende. Zodat er straks in elke gemeente ten minste één inclusieve speelplek is waar kinderen met en zonder handicap kunnen samenspelen.”

Over De Speeltuinbende (XL)

De Speeltuinbende is een bestaand project van het Gehandicapte Kind. De afgelopen 10 jaar hebben 550 gezinnen zich verbonden door speeltuinen in heel Nederland te controleren en te adviseren over hoe deze fysiek toegankelijk gemaakt kunnen worden. Vanaf vandaag is de Speeltuinbende uitgebreid met de XL-versie om de sociale speelcultuur te verbeteren door het introduceren van Samenspeelkisten en Samenspeelmiddagen. Met spelletjes voor de kinderen, maar ook workshops waarin ouders leren hoe ze samen spelen kunnen stimuleren in hun eigen buurt. De ambitie is dat er over drie jaar 100 lokale Speeltuinbendes zijn met in totaal 2.500 aangesloten gezinnen.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Bertil van Beek