Logo_de_trans_logo_png

Stichting De Trans is full partner geworden van Stichting Prokkel. Deze organisatie stimuleert organisaties, bedrijven, mensen én bewoners/cliënten met een verstandelijke beperking om samen iets te ondernemen. De nadruk ligt op de jaarlijkse Prokkelweek, die dit jaar van 7 tot en met 12 juni plaatsvond. Maar ook op andere momenten kan er altijd met elkaar worden ‘geprokkeld’. Sterker nog, dat is de bedoeling.

 

Een Prokkel. Het is een bijzonder woord. “Dat is het inderdaad”, zegt Marian Geling met een lach. Marian is landelijk projectleider van Stichting Prokkel. “Een Prokkel is een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand die geen beperking heeft. Dat kan tussen mensen zijn of in een groep. Die ontmoeting laat alle deelnemers nieuwe avonturen beleven. En dat is precies wat we willen, want ons hele leven bestaat tenslotte uit nieuwe ervaringen opdoen en van elkaar leren!”

Doen wat je graag wil
Volgens Hennie Dijkema en Henriette Heeling, vrijwilligerscoördinatoren bij De Trans, is een Prokkel een mooie activiteit. “Bij De Trans deden we al mee aan de Prokkelweek, maar nu zijn we officieel partner van de stichting. Dat is niet zonder reden. Een Prokkel staat precies voor waar wij voor staan. Wij willen dat alle bewoners en cliënten de dingen doen die ze graag willen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een cliënt die een hondje wil uitlaten. Wij zijn in de buurtapp van Nooitgedacht op zoek gegaan naar een bewoner met een hondje. En dat wordt nu een Prokkel. Bij kinderdagcentrum De Vuurtoren organiseren ze elk jaar tijdens de Prokkelweek samen met studenten van het Drenthe College en leerlingen van de basisschool diverse mini-activiteiten. Het is zo leuk om te zien hoe iedereen met elkaar op een ontspannen manier de dag beleeft.”

Echte ontmoeting
En dat is waar het volgens Marian bij Stichting Prokkel precies omgaat. “Een Prokkel is geen vrijwilligerswerk dat mensen op een vast moment komen doen. Een Prokkel is echt een ontmoeting tussen mensen, omdat ze het op dat moment gewoon leuk vinden om iets met elkaar te doen. En dat kan van alles zijn. Denk aan schilderen, wandelen, klussen, een film kijken, een cake bakken. Of misschien werkervaring opdoen bij de plaatselijke bakker. Het kan allemaal.”

Meer weten?
Kijk op 
www.prokkel.nl en www.detrans.nl.