Normal_pexels-pixabay-65612

Om de hoeveelheid plastic in de oceanen terug te dringen, heeft de Europese Unie een richtlijn opgesteld die het gebruik van wegwerpplastic verbiedt. In Nederland gaat deze maatregel in op 3 juli 2021. Naast plastic bestek en plastic roerstaafjes, worden ook plastic rietjes in de ban gedaan. Dat laatste heeft grote gevolgen voor mensen met een beperking die afhankelijk zijn van plastic rietjes, zegt Ieder(in). Er zijn geen goede alternatieven. Dit meldt Ieder(in). 

Om te zorgen dat mensen die afhankelijk zijn van rietjes ook na 3 juli ze kunnen  blijven kopen, heeft Ieder(in) afgelopen zes maanden samen met gebruikers van plastic rietjes gelobbyd. Er is in de Europese richtlijn namelijk een uitzondering gemaakt voor medisch gebruik van plastic rietjes. Samen met ervaringsdeskundigen heeft de belangenbehartiger het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen overtuigen dat het belangrijk is dat plastic rietjes met een medisch CE-keurmerk overal gekocht kunnen worden, niet alleen bij de apotheek.

Naar aanleiding van gesprekken is het ministerie een onderzoek gestart naar het ontwikkelen van ecologische rietjes die ook geschikt zijn voor mensen met een beperking. Dit gebeurt vanuit de principes van inclusief ontwerpen: vanaf het begin zijn er gebruikers van rietjes bij betrokken.

#TipEenRietje

Officieel mogen alle plastic rietjes die op voorraad zijn nog verkocht worden, ook na 3 juli. Maar winkelketens zijn al maanden geleden gestopt met de inkoop en verkoop van plastic rietjes. Ze verkopen nu alternatieven die niet voor iedereen geschikt zijn. Veel gebruikers hebben daarom flink gehamsterd en een eigen voorraad aangelegd. Voor wie niet heeft kunnen hamsteren is wel de vraag: waar kun je vanaf 3 juli rietjes krijgen? Ieder(in) roept iedereen dan ook op om nuttige tips te delen via Facebook en Twitter met de hashtag #TipEenRietje.

Door: Nationale Zorggids