Normal_verkiezingen_stemmen

Het College voor de Rechten van de Mens heeft haar aanbevelingen voor verbetering van de toegankelijkheid van de verkiezingen aan de (demissionair) minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. Ondanks veel werk dat is verzet zijn er verbeteringen nodig, zo stelt het College. Dit meldt Ieder(in). 

Het College geeft vier adviezen aan de minister: laat ervaringsdeskundigen meedoen met het inrichten en testen van de stemlokalen, laat ervaringsdeskundigen meedoen met het ontwerpen en testen van nieuwe stembiljetten, laat gemeenten de regels goed uitleggen aan de vrijwilligers in stembureaus en blijf andere manieren om te stemmen onderzoeken. 

Veel werk verzet, maar nog meer verbeteringen nodig

Vanaf 2017 doet het College na elke verkiezing, op basis van de bevindingen van het tijdelijke meldpunt Onbeperkt Stemmen, aanbevelingen over de toegankelijkheid van de verkiezingen. Ondanks dat er veel werk is verzet zijn er nog steeds verbeteringen nodig, aldus het Collge voor de Rechten van de Mens. 

Het College zal ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 weer monitoren hoe het met de toegankelijkheid van het stemmen gesteld is en wat er met de aanbevelingen gedaan is.

Lees hier de brief van het College.

Door: Nationale Zorggids