Normal_geld

Het ministerie van Sociale Zaken wil niet erkennen dat gemeenten een jaarlijks tekort van 1,5 miljoen euro hebben voor juiste uitvoering van de Participatiewet. Volgens staatssecretaris Dennis Wiersma van SZW is niet zomaar vast te stellen wat gemeenten betalen voor re-integratie. Het beschikbare bedrag hiervoor hangt bovendien af van de uitgangspunten en ambities van gemeenten. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Gemeenten hebben bij lange na niet genoeg aan de 1,5 miljoen euro van het rijk voor de uitvoering van de Participatiewet, blijkt uit recent onderzoek door Bureau Berenschot. Het ministerie van SZW heeft  diverse onderzoeken laten doen naar de kosten en middelen voor re-integratie binnen de Participatiewet.

Wiersma durft ook niet te zeggen of de tekorten de komende jaren oplopen. Wel weet hij dat er meer jonggehandicapten bij zullen komen. Toekomstige monitoring moet blijven kijken ‘naar ontwikkelingen met betrekking tot de financiële aspecten van de Participatiewet, waaronder de kosten voor re-integratie voor deze nieuwe doelgroep’.

Door: Nationale Zorggids