Normal_paddle_to_move

Op zondag 12 september zamelen honderden enthousiaste deelnemers geld in tijdens de grootste stand-up paddle tocht door de Amsterdamse grachten: Paddle 2 Move. De opbrengst gaat naar NeuroMove, het eerste specialistische trainingscentrum voor dwarslaesiepatiënten in Nederland. Gebaseerd op de Activity Based Therapy van Project Walk uit de VS, kunnen zij daar werken aan hun ultieme droom: bewegingsvrijheid.

Lars de Beer raakt zes jaar geleden door een mountainbike ongeluk tot zijn nek toe verlamd. Alles waar hij van houdt - zijn leven als designer, buitenmens, sporter - vraagt plotseling om een totaal andere invulling. Zijn vrienden halen met de inzamelingsactie Paddle for Lars 320.000 euro op. Dit geeft hem de mogelijkheid om de zogeheten Activity Based Therapy bij Project Walk in Amerika te volgen. Een trainingsmethode waarbij de nadruk ligt op het streven naar neurologisch herstel. Hij is niet de enige, ook Katelijne Langezaal reist met haar dwarslaesie naar de VS om bij Project Walk haar allereerste stappen uit haar rolstoel te zetten. Iets waarvan haar artsen haar hadden verteld dat dit onmogelijk zou zijn. Overtuigd van het succes van deze methode slaan Katelijne en Lars de handen ineen om een Activity Based Therapy trainingscentrum in Nederland op te richten onder de naam NeuroMove.

Paddle 2 Move fundraiser dwars door Amsterdam

Lars en Katelijne zijn slechts twee van de vier- tot vijfhonderd Nederlanders die jaarlijks een dwarslaesie oplopen. NeuroMove is het eerste specialistische trainingscentrum voor patiënten met een dwarslaesie of andere neurologische aandoeningen in Nederland en geeft iedereen de kans om alles uit zijn of haar herstel te halen. NeuroMove heeft al onderdak gevonden in het Friendship Sports Centre in Amsterdam. Voor het opzetten van de faciliteiten en het opleiden van de fysiotherapeuten is nog een hoop geld nodig. Daarom wordt op 12 september in Amsterdam Paddle 2 Move georganiseerd, de grootste stand-up paddle fundraising tocht van Nederland. De start is bij het terras van Pension Homeland op het Marineterrein. Doneren kan via www.paddle2move.nl of paddle zelf mee.

Activity Based Therapy

Lange tijd is de heersende gedachte geweest dat functioneel herstel van een verlamming zo goed als onmogelijk is. In Amerika is echter een therapie ontwikkeld om mensen met een dwarslaesie een nieuwe kans op bewegen te geven. Deze Activity Based Therapy komt via NeuroMove nu eindelijk ook naar Nederland. Waar traditionele therapieën zich voornamelijk richten op het leren omgaan met de beperking, richt Activity Based Therapy zich op het opwekken van neurologisch herstel met als doel het terugwinnen van de functie. Dit is een traag proces en gaat met kleine stapjes. Sommigen zullen uiteindelijk weer in staat zijn om te gaan lopen, maar ook minder spectaculaire resultaten kunnen een enorme betekenis voor de patiënt hebben. Door een betere hand- en/of armfunctie kan iemand zichzelf bijvoorbeeld weer voeden of de rolstoel besturen met een joystick. Anderen krijgen de controle over hun blaas terug. Voor mensen met een dwarslaesie kan dit een wereld van verschil betekenen.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: NeuroMove