Normal_rolstoel_parkeerplaats

Op 16 maart 2022 is het weer tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor Ieder(in) is het nu het moment om aandacht te vragen voor een inclusieve en toegankelijke gemeente voor mensen met een beperking en chronische ziekte. Hiervoor heeft het een Lokaal Verkiezingsmanifest geschreven, met daarin elf aandachtspunten voor gemeenten. Dit meldt Ieder(in). 

Ruim twee miljoen mensen in Nederland hebben een beperking of chronische ziekte. Het VN-Verdrag Handicap stelt dat zij gelijkwaardig moeten kunnen meedoen aan de samenleving. Toch staan zij nog steeds op veel vlakken op achterstand, zegt Ieder(in). Eerder dit jaar schreef de belangenbehartiger samen met haar leden voor de Tweede Kamerverkiezingen een Verkiezingsmanifest. Om daarmee de inclusie van mensen met een beperking hoger op de agenda te krijgen. Dit heeft de organisatie nu weer met haar leden herschreven naar lokale aandachtspunten.

Lokale thema’s en toegankelijke verkiezingen

Juist de lokale politiek kan het verschil maken. Bijvoorbeeld door het opstellen van een lokale inclusie agenda. Daar moeten burgers met een beperking en hun organisaties actief bij betrokken worden. Van toegang tot ondersteuning, vervoer, gebouwen en informatie, tot het hebben van een toereikend inkomen en een passende woning. De gemeenteraadsverkiezingen zijn het moment om dit onder de aandacht te brengen. Ook vraagt Ieder(in) gemeenten tijdens de verkiezingen het goede voorbeeld te geven: met toegankelijke stemlokalen en voor iedereen begrijpelijke en toegankelijke informatie.

Lees hier het volledige manifest voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Door: Nationale Zorggids