Normal_down_beperking_handicap

In de nieuwe podcastserie ‘Puur met Petri’ gaat professor Petri Embregts van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) op zoek naar wat het betekent om te leven met een verstandelijke beperking, of om een kind te hebben met een verstandelijke beperking. In drie afleveringen vertellen Gijs Wanders, Ellis Jongerius en Marike van Weelden openhartig over hun persoonlijke ervaringen. Dit meldt Tilburg University. 

Hoe makkelijk of moeilijk is het om ‘gewoon’ mee te doen? Hoe belangrijk is je omgeving? Wat als je als ouder(s) de zorg niet langer alleen kunt dragen? En hoe moet het verder als je er niet meer bent om voor je kind te zorgen? Het zijn aangrijpende, maar bovenal krachtige verhalen over hoe Gijs, Ellis en Marike hun ervaringen inzetten om anderen te helpen.

Drieluik

In aflevering 1 van de drieluik praat Embregts met ex-journaalpresentator en verslaggever Gijs Wanders. Zijn dochter Vera heeft een licht verstandelijke beperking. Ze woont inmiddels zelfstandig en heeft een baan, maar de weg daar naartoe was er een vol hobbels. In aflevering 2 spreekt Embregts met Ellis Jongerius. Zij heeft zelf een licht verstandelijke beperking en een autistische stoornis. Ellis is inmiddels directeur van de LFB, de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking en vertelt onder andere hoe lastig het kan zijn om met een verstandelijke beperking toe te treden tot de arbeidsmarkt. En hoe belangrijk het krijgen van de juiste hulp en ondersteuning daarbij is.

In de laatste aflevering gaat Embregts in gesprek met actrice Marike van Weelden. Haar zoon Jons heeft een ernstige verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Hij woont in een zorginstelling. Marike verwerkte haar ervaringen in een toneelvoorstelling.

Door: Nationale Zorggids