Normal__maak_meer_televisieprogramma_s_toegankelijk_met_audiodescriptie_

Komend seizoen zijn Boer zoekt vrouw (KRO-NCRV, NPO 1), Flikken Maastricht (AVROTROS, vanaf vrijdag 7 januari op NPO 1) en Wie is de Mol? (AVROTROS, vanaf zaterdag 1 januari op NPO 1) wederom met audiodescriptie te zien bij de NPO. Met deze toevoeging worden de programma's toegankelijker voor blinden en slechtzienden. Dit meldt NPO. 

Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. De NPO verzorgt per jaar een aantal programma's met audiodescriptie.

Earcatch

Bij het begin van elke aflevering komt een logo in beeld met een herkenbaar geluid, dat aangeeft dat het programma audiodescriptie heeft. Via de gratis app Earcatch zijn de beschrijvingen exact synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren. De audiodescriptie wordt via de hoofdtelefoon van de gebruiker apart aangeboden.

Door: Nationale Zorggids