Normal_gebarentaal

Na kritiek op de eerste coronapersconferentie in nieuwe vorm, is het ministerie van Justitie en Veiligheid het gesprek aangegaan met verschillende partijen binnen de dovengemeenschap. De nieuwe rol van de gebarentolk in de persconferentie kon rekenen op kritiek van het Dovenschap, het Nederlandse Gebarencentrum en de Nederlandse Christelijke Bond van Doven. Dit meldt NU.nl. 

Het is de bedoeling om de dovengemeenschap maandag op de hoogte te stellen van de verbeteringen, zegt een woordvoerder van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC). Want de nieuwe opzet wordt gezien als een flinke verslechtering van de vorige.

Hoekpositie 

Dove mensen en slechthorenden hadden vrijdag 14 januari moeite met het volgen van de coronapersconferentie. Waar de tolk voorheen tussen premier Mark Rutte en de minister van Volksgezondheid stond, was deze vrijdag in een hoek van het scherm te zien. De hoekpositie op het beeldscherm was volgens Dovenschap en andere organisaties te klein. Doven en slechthorenden hadden moeite om de details goed te zien, waardoor ze belangrijke informatie niet of bijna niet meekregen. Ook was niet duidelijk wie wanneer aan het woord was en was de gebarentolk op sommige momenten moeilijk te zien, door de ondertiteling die eroverheen liep.

"Horend Nederland denkt dat met een tolk in beeld het programma toegankelijk is voor dove mensen, maar de tolk is zo klein in beeld gebracht dat dove mensen het moeizaam kunnen volgen en na een paar minuten afhaken", aldus het Nederlandse Gebarencentrum.

Door: Nationale Zorggids