Normal_rugzak_kind

Niet iedereen is even blij met de opening van het basisonderwijs en de middelbare scholen. Ouders van risicogezinnen blijven hun kind thuis houden en komen daardoor vaak in aanvaring met de school of andere betrokken instanties. Dit is volgens Ieder(in) in strijd met eerder gemaakte afspraken. De belangenbehartiger voor chronisch zieken en mensen met een beperking heeft in de onderwijswereld luid aan de bel getrokken, meldt Ieder(in). 

Een kind thuis houden kan verstandig zijn, zegt Ieder(in). Namelijk als het kind zelf of iemand anders in het gezin een kwetsbare gezondheid heeft, waarbij een coronabesmetting levensbedreigend kan zijn. Al maanden geleden hebben de onderwijspartijen – minister, scholen, sectororganisaties en Leerplicht – afgesproken dat deze risicogezinnen geholpen moeten worden in plaats van bestraft. Uit meldingen die bij Ieder(in) en Ouders & Onderwijs binnenkomen, blijkt dat veel ouders nog steeds in de problemen komen, ondanks de gemaakte afspraken.

Onbegrip bij scholen

Ouders melden dat ze op onbegrip stuiten bij scholen en dat het nog steeds gebeurt dat er een leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld en dat er wordt gedreigd met Veilig Thuis-meldingen. Verder missen ouders goede informatie om te kunnen inschatten of hun kind al dan niet naar school kan. Ook maken ze zich veel zorgen over het uitblijven van maatregelen om de luchtkwaliteit op school te verbeteren.

Ieder(in) heeft een notitie naar de betrokken onderwijspartijen gestuurd met de oproep om bovenstaande problemen met spoed te verhelpen en om ervoor te zorgen dat eerder gemaakte afspraken ook worden nagekomen.

Door: Nationale Zorggids