Normal_normal_verkiezingen_stemmen

In stembureaus in Nijmegen, Wijchen, Druten en Gennep staan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart prokkelduo’s. Dat zijn stembureauleden waarvan eentje een verstandelijke beperking heeft en de ander niet. Dit is een initiatief van Stichting Prokkel, de organisatie die ontmoetingen tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking promoot, meldt de Gelderlander. 

Eerder deze maand meldde Ieder(in) al dat het doel van Stichting Prokkel is om in elke gemeente op minstens één stembureau een vrijwilliger met een verstandelijke beperking te hebben. En daar geven gemeenten in de regio Nijmegen nu gehoor aan. Naast Nijmegen, Wijchen, Druten en Gennep wil ook de gemeente Heumen hier gehoor aan geven, maar die is nog op zoek naar een duo.

Training en toets

Ieder vrijwilliger wordt benoemd en neemt deel aan trainingen en leggen een toets af. “Ze kunnen dus stempassen controleren en ook helpen met tellen. Ze kunnen alleen geen hoofd van het stembureau worden”, legt Marian Geling van Prokkel uit.

Op landelijk niveau hebben zo’n 140 gemeenten aangegeven een prokkelduo te willen installeren in  één van hun stembureaus.  

Door: Nationale Zorggids