Normal_logo_steffie

Vijftien gemeenten werken voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen met een speciale stemhulp voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterdheid. De reguliere stemwijzers zijn voor deze groep mensen onbegrijpelijk wegens het woordgebruik en daarom stemmen ze vaak niet. Dit meldt de Telegraaf.

Uit onderzoek van de Kiesraad blijkt dat 25 tot 50 procent van de 1,4 miljoen mensen met een verstandelijke beperking niet stemt omdat zij de stemwijzer en het proces rondom het stemmen niet begrijpen. Reguliere stemwijzers gebruiken vaak ingewikkelde woorden en stemhulp Steffie maakt het veel simpeler. Zo wordt er in plaats van sociaaleconomische wijk gesproken over wijk waar rijke mensen wonen. Coffeeshops zijn plekken waar je drugs kunt kopen. Het taalgebruik in stemhulp Steffie is toegankelijk gemaakt voor iedereen die dat nodig heeft.

hoewerkstemmen.nl 

In 2021, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, werd Steffie ook al gebruikt door ruim 1 miljoen mensen. Filmpjes en gesproken tekst leggen onder meer het stemproces uit, waar de verkiezingen over gaan en hoe ze werken. Via hoewerkstemmen.nl kunnen mensen stemles volgen en de toegankelijke Kieskompas doen. Inwoners van de Midden-Groningen, Sittard-Geleen, Utrecht, Den Haag, Hoorn, Diemen en Arnhem en acht andere gemeenten kunnen hier gebruik van maken. Ontwikkelaar Leer Zelf Online hoopt dat nog meer gemeenten er over vier jaar mee werken. “Dit geeft deze groep mensen net even dat extra zetje om wel naar de stembus te gaan.”

Door: Nationale Zorggids