eZwayZ helpt mensen met een visuele beperking de weg te vinden

Het kan lastig zijn om je weg te vinden op het treinstation als je een visuele beperking hebt. De gemeente Arnhem introduceert een app die blinden en slechtzienden nauwkeurig naar de juiste bushalte, stationswinkel of incheckpoort leidt. Op elke verdieping binnen en buiten. Volgens de gemeente is er geen enkel ander hulpmiddel dat dit zo nauwkeurig kan. Dit meldt de gemeente Arnhem.

Tot nu toe moesten mensen met een visuele beperking het vooral doen met de geribbelde geleidelijnen, een hulphond of een taststok. Met eZwayZ weten ze op elk moment precies ze zijn en waar ze naartoe moeten. En is gekoppeld aan aankomst- en vertrektijden, maar ook de in- en uitstaphaltes van alle bussen.

Alleen mobiele telefoon nodig

Ontwikkelaar Bart van Heijingen van eZwayZ: “Het enige dat je nodig hebt is een mobiele telefoon. EZwayz laat je op drie manieren zien hoe je moet lopen: met een hoogcontrast geleidelijn die je laat zien hoe je moet lopen, met gesproken aanwijzingen en met trilsignalen. Het maakt niet uit op welke verdieping je in het gebouw bent, eZwayZ vindt altijd de juiste weg. We hebben de app samen ontwikkeld met Bartiméus - een expertise- en zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking. Daardoor kregen we een goed beeld van de behoefte van de doelgroep en wisten we precies wat we moesten bouwen.”

De app gebruikt geen GPS. Dat werkt binnen niet goed en kan bovendien niet zien op welke verdieping iemand is. EZwayz werkt met visuele positionering, waarbij vooraf een digitaal beeld van het treinstation en de bussenpleinen is gescand. De camera op de telefoon vergelijkt het beeld met die van het vooraf gescreende beeld en weet vervolgens precies waar iemand staat. Ook weet de app in welke richting iemand gedraaid staat.

Dat digitale gescande beeld wordt steeds geüpdatet, zodat het altijd meeloopt met aanpassingen in het gebouw. “En de privacy is gewaarborgd: er worden geen privacygevoelige gegevens uitgewisseld tussen je telefoon en de cloud.’

Testers gezocht

De app is ontwikkeld door de gemeente Arnhem, Bartiméus en eZwayZ. Vanaf nu is eZwayZ beschikbaar voor testers. Wie de app ook wil testen kan zich aanmelden via www.bartimeus.nl/indoornavigatie. Voorlopig alleen voor iPhone 6S en hoger. De verwachting is dat eZwayZ nog voor het einde van het jaar voor iedereen beschikbaar is in de appstore. Daarna staat de versie voor Android op het verlanglijstje.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: gemeente Arnhem