Normal_lege-portomonnee-geld

Vakbond FNV heeft er vandaag in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Sociale en Werkgelegenheid op aangedrongen om gemeenten ruimte te geven om te experimenteren met een regelvrije bijstand. Ook pleit FNV ervoor dat de energietoeslag van 800 euro beschikbaar komt voor huishoudens die tot 130 procent van het minimumloon verdienen en dat de geplande structurele bezuinigingen, zoals halvering van de belastingkorting  die jonggehandicapten moeten krijgen, worden teruggedraaid. Dit meldt FNV.  

“Goed dat het kabinet mensen op bijstandsniveau enigszins tegemoet komt. Maar als je energierekening met meer dan 100 euro per maand stijgt en je toch al tekort komt, is dat snel op. Ook de Raad van State wil een ruimhartiger beleid. Veel mensen met onzeker werk -bijvoorbeeld oproepkrachten en zzp’ers- zitten in een kwetsbare positie én hebben weinig inkomen. Dat treft een heel huishouden, ook de kinderen. Kies nu eens structureel voor goede oplossingen. De energierekening is maar één van de vele zorgen die mensen in armoede hebben. Het wordt hoog tijd dat het kabinet dat erkent en maatregelen neemt die echt het verschil maken”, zegt Kitty Jong van FNV.

Meten met twee maten

Ook wil de FNV dat het kabinet alles op alles zet om ouders in de toeslagenaffaire eindelijk eens te compenseren en schulden - waar de overheid ook schuldeiser van was - kwijt te schelden.
Jong: "Het kabinet meet met twee maten. Een steunregeling voor bedrijven was aan het begin van de pandemie zo opgetuigd. Maar eigen burgers die slachtoffer zijn van het falen van de overheid compenseren, dat duurt en duurt maar. Gênant en schandalig."

Door: Nationale Zorggids