Speciaal vervoer kinderen veel te lang onderweg naar school

Kinderen die gebruikmaken van speciaal vervoer, zoals speciale bussen of taxi’s, zijn erg lang onderweg. De belangenorganisatie Ouders & Onderwijs wil dat hier verandering in komt en dat er duidelijke afspraken worden gemaakt tussen gemeenten en vervoerders. Dat meldt de NOS.

Tot nu toe zijn er geen richtlijnen opgesteld waarin staat hoe lang de ritten van het speciaal vervoer maximaal mogen duren. Omdat taxibedrijven streven naar volle voertuigen pikken de chauffeurs tijdens een rit zo veel mogelijk kinderen op. Om die reden duren ritten van 10 kilometer soms langer dan een uur.

Maximale reistijd

De gemeenten regelen het speciaal vervoer. Zij hebben geen maximale reistijden afgesproken met vervoerders. De belangenorganisatie Ouders & Onderwijs wil daarom dat er zo gauw mogelijk goede afspraken gemaakt worden. Voor jonge kinderen zou een maximale reistijd van 45 minuten moeten gelden en 18-plussers mogen maximaal een uur onderweg zijn als het aan de organisatie ligt.

Pesten

Een ander probleem is dat er tijdens de ritten geen toezicht is op de kinderen. De chauffeur let op de weg en andere volwassenen zijn er niet. Veel ouders melden dat de kinderen elkaar tijdens de ritten treiteren en pesten.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over passend onderwijs.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong