Normal_normal_rolstoel_beperking_handicap

De leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm wordt in een nieuw wetsvoorstel verhoogd van 21 naar 27 jaar. Dat klinkt volgens Ieder(in) misschien als winst, maar de belangenvereniging vindt dat deze financiële straf voor mensen met een beperking die samenwonen moet worden afgeschaft. Iedereen die een steentje wil bijdragen, kan dat tot 15 april op de website van de overheid laten weten. Dit meldt Ieder(in). 

De kostendelersnorm is onderdeel van de participatiewet en houdt in dat wanneer iemand met een bijstandsuitkering een woning deelt met één of meer personen, de uitkering wordt verlaagd. De achterliggende gedachte is dat als je samenwoont, je de woonkosten ook kan delen.

Wat gaat er veranderen in de kostendelersnorm?

Met het huidige wetsvoorstel schuift de leeftijdsgrens omhoog. Dat betekent voor mensen met een beperking dat zij niet op hun 21e, maar op hun 27e gekort worden op hun uitkering als zij samen wonen. Dat is voor sommige mensen een stap in de goede richting. Maar sommige mensen met een beperking komen met de kostendelersnorm financieel in de problemen. Samen wonen is dan geen optie.

Kostendelersnorm in strijd met het VN-verdrag Handicap

Het VN-verdrag Handicap stelt dat mensen met een beperking op gelijke voet van anderen moeten kunnen participeren in de samenleving. Dus ook op het gebied van samenwonen. Mensen met een beperking met een uitkering vanuit de Participatiewet worden met de kostendelersnorm uitgesloten om samen te kunnen wonen. En dat is niet gelijkwaardig.

Medische urenbeperking

Veel mensen met een beperking willen graag werken, maar kunnen dat niet of alleen parttime door een medische urenbeperking. Hierdoor blijven zij aangewezen op een uitkering. Wil je verder komen in je leven, bijvoorbeeld als je wil samenwonen, dan loop je tegen beperkingen op, aldus Ieder(in).

Dat de leeftijdsgrens van kostendelersnorm verhoogd wordt van 21 naar 27 jaar is  volgens de belangenbehartiger een stap in de goede richting. Tegelijkertijd is deze ontwikkeling te minimaal voor mensen met een beperking en mantelzorgers. Mensen met beperking en mantelzorgers worden financieel gestraft wanneer zij willen samenwonen. Ieder(in) vindt daarom dat de kostendelersnorm moet worden afgeschaft.

Internetconsultatie open tot 15 april

Tot 15 april kan iedereen op de website van de overheid een internetconsultatie invullen en laten weten wat zij vinden van de kostendelersnorm en hun ervaringen delen. “Als Ieder(in) roepen wij onze leden en ervaringsdeskundigen op om hun ervaringen met de kostendelersnorm te delen.”

Door: Nationale Zorggids