De helft van de gedetineerden heeft een licht verstandelijke beperking

Bijna de helft van de gedetineerden heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Veel van hen zijn veelplegers. Het blijkt echter moeilijk om deze draaideurcriminelen op het rechte pad te krijgen. Dat meldt Trouw. 

Na een aantal veroordelingen kunnen deze veelplegers op de Instelling Stelselmatige Daders-afdeling (ISD-afdeling) van de gevangenis terechtkomen. Deze gedetineerden hebben minstens drie keer een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor een licht vergrijp uitgezeten. Het blijkt dat tussen de 50 en de 70 procent van de gedetineerden op de ISD-afdeling een licht verstandelijke beperking heeft. De helft van deze gedetineerden heeft een IQ onder de 80. Daarnaast zijn ze vrijwel allemaal verslaafd.

Straf en zorg

Het is de bedoeling dat de veelplegers op de ISD-maatregelen zowel hun straf uitzitten als zorg ontvangen. Als ze de juiste zorg krijgen, zouden ze, eenmaal vrij, minder snel weer de fout in gaan.

Mentor

Op de ISD-afdelingen wordt meer en hoger opgeleid personeel ingezet. Elke gedetineerde op de afdeling krijgt een mentor. Ze worden niet alleen gestraft, maar ook gestimuleerd om aan hun problemen te werken.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong