Van Ooijen laat gemeenten die inkomen meerekenen bij Wmo met rust

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid ziet geen toegevoegde waarde om in te grijpen bij gemeenten die het inkomen van hun inwoners wél meewegen bij de verstrekking van huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voormalig zorgminister Hugo de Jonge wilde wel ingrijpen. Dit meldt Skipr. 

Gemeenten die het inkomen meewegen overtreden de wet, maar Van Ooijen ziet geen reden om in te grijpen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsman dat hij gemeenten de ruimte wil geven om hun lokale beleid in overeenstemming te brengen met het wettelijke kader van de Wmo.

Abonnementstarief 

De gemeenten Krimpen aan den IJssel en Leusden wegen het inkomen mee bij de aanvraag voor huishoudelijke hulp. Dit doen ze om het aantal aanvragen hiervoor te beperken, maar ook uit protest tegen het abonnementstarief: de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage van niet meer dan 19 euro per maand. Deze eigen bijdrage geldt sinds 2020. Voor die tijd werd het inkomen altijd meegerekend. Nu er slechts een eigen bijdrage geldt, komen veel gemeenten in de problemen door het grote aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp. Vanaf 2025 komt het kabinet met een eerlijkere regeling, maar hoe die eruitziet is nog niet duidelijk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky