Toiletalliantie roept op tot verplicht toegankelijk toilet in iedere trein

De Toiletalliantie roept op de toiletten in iedere trein toegankelijk te maken. Dinsdagen bood de alliantie, samen met Treinen Met Toiletten/Pleeback en de Coalitie voor Inclusie een petitie aan de Tweede Kamer. Dit meldt Ieder(in), lid van de Toiletalliantie. 

“Iedereen moet zes tot acht keer per dag naar het toilet, dus het is natuurlijk voor iedereen in Nederland fijn om een toilet dichtbij te hebben,” aldus Greetje van Amstel van Treinen Met Toiletten/Pleeback, de initiator van de petitie. “Maar voor de 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten is een toilet in de nabijheid een nóg grotere eerste levensbehoefte, net als voor veel van de 2,8 miljoen ouderen. Wanneer zij geen rijbewijs of auto hebben, beperkt hen dat flink in hun bewegingsvrijheid. En als ze wel met de auto kunnen maar liever met de trein reizen maar dat zonder toilet in de trein niet doen is dit een gemiste kans voor het milieu en het klimaat.”

Toegankelijkheid als basisvoorziening

Een verplicht toilet in iedere trein moet onderdeel zijn van een groter pakket aan maatregelen om het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk te maken, pleiten de organisaties. Zo is er ook de noodzakelijke wens om alle bushaltes in Nederland toegankelijk te maken, te zorgen voor reisassistentie voor mensen met een visuele beperking en om de buurtbus toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel. 

Hiervoor wordt een Bestuursakkoord gemaakt. Sommige maatregelen die opgenomen moeten worden hierin vragen om een investering en zorgen daarmee voor financiële knelpunten. Ze zorgen ook voor grote vertraging bij het sluiten van het akkoord. 

Door: Nationale Zorggids