Zorghuis zet drie bewoners met meervoudige beperking op straat

Een zorghuis in Hulshorst heeft drie bewoners met een meervoudige beperking op straat gezet, wegens burenoverlast. Volgens de directeur kon er niet meer voor de drie gezorgd worden, ook omdat het gezinshuis kampt met personeelstekorten en financiële krapte. De ouders, die soms op leeftijd zijn, moeten plotsklaps zelf voor hun (volwassen) kinderen met beperking zorgen. Dit meldt Omroep GLD. 

Een van de moeders, Anneke Westerman, is verbaasd dat mensen met een meervoudige beperking zomaar op straat gezet kunnen worden. Volgens haar had het gezinshuis meer tijd kunnen steken in het vinden van een alternatief. “Nu hebben we alle spullen moeten verhuizen. Dat kostte 700 euro. Als er straks weer een andere plek gevonden wordt, moet het weer worden opgehaald.” De verhuizing kost al 1.500 euro en daar komen straks nog meer uitgaven bij.

Zorggeld vanuit gemeenten

Westerman gelooft ook niet dat het financieel niet haalbaar zou zijn om voor de drie bewoners te zorgen. Zorghuis Veluwe krijgt geld van verschillende gemeenten subsidiegeld. Voor haar zoon zou er maandelijks 10.000 euro worden overgemaakt. De huur van 500 euro moest hij zelf betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky