Normal_tour_du_als

 De tiende editie van Tour du ALS is donderdag net als voorgaande jaren afgesloten met een recordbedrag voor de strijd tegen de dodelijke ziekte ALS. Met het voorlopige eindbedrag van 1,6 miljoen euro is het record van vorig jaar verbroken met ruim 400.000 euro. Dit meldt Stichting ALS Nederland. 

Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ gingen donderdag 750 wielrenners, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten van start voor de beklimming van de Mont Ventoux. De Tour du ALS is het jaarlijkse sportieve evenement waarmee Stichting ALS Nederland zoveel mogelijk geld ophaalt voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en aanverwante ziekten PSMA en PLS.

Ambassadeurs zetten zich weer in

Net als vorig jaar verschenen ALS-ambassadeurs Natasja en René Froger en Thomas Acda aan de start. Voor Thomas Acda was het de 3e keer dat hij meedeed aan Tour du ALS in het team van ALS-patiënte Marieke Bakker. Marieke vertelt: "Wat fantastisch dat zoveel mensen meedoen, elk jaar zijn het er weer meer. Thomas is heel betrokken en doet er veel moeite voor dat iedereen op de weg ruimte maakt voor ons team." Acda benadrukt het belang om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS: “Elk tientje is een tientje bovenop dat andere geld. Al die tientjes op elkaar zijn nodig om de oplossing te vinden.”

Nog steeds een dodelijke ziekte

ALS is één van de meest ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel. Op dit moment overleeft geen enkele patiënt de diagnose ALS. Een medicijn vinden voor ALS moet daarom alle prioriteit krijgen en daar is geld voor nodig. De opbrengst van Tour du ALS gaat voor 75 procent naar wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS en voor 25 procent naar de verbetering van de zorg en kwaliteit van leven van huidige ALS-patiënten en hun naasten.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Stichting ALS Nederland