Normal_maculavereniging

In samenwerking met studenten van de Avans Hogeschool, heeft de MaculaVereniging een obstacle run ontworpen. Het parcours moet niet-slechtzienden laten ervaren hoe het is om met beperkt zicht door het leven te gaan. De obstacle run zal op vrijdag 24 juni, op de Macula-dag, gepresenteerd worden. Gedurende deze dag wordt op allerlei manieren aandacht gevraagd voor maculadegeneratie, een oogaandoening waar in Nederland nog maar weinig bekend over is. Dit meldt de MaculaVereniging. 

 

Maculadegeneratie is een visuele beperking die het leven van een getroffene ernstig belemmert. Dat wat eerder vanzelfsprekend leek, zoals het kunnen zien van de personen van wie je houdt, behoort plots tot het verleden. Ook praktische zaken zoals het besturen van de auto, het lezen van een boek, of het doen van de administratie, worden langzaamaan onmogelijk.

Wie met maculadegeneratie te maken krijgt, heeft opeens een leven vol obstakels. Daarom ontwikkelde de MaculaVereniging samen met studenten van de Avans Hogeschool een speciale obstacle run voor niet-slechtzienden. Onder het mom van ‘Eerst zien, dan geloven’ worden bezoekers van harte uitgenodigd om deel te nemen en op een lichte manier te ervaren welke hordes een persoon met Macula moet nemen. De obstacle run is gratis toegankelijk.

Macula-dag op 24 juni

De obstacle run maakt deel uit van de Macula-dag. Een dag speciaal voor leden van de MaculaVereniging, hun familieleden en betrokkenen, mensen met netvliesaandoeningen en zorgprofessionals. Er wordt ook een inhoudelijk programma aangeboden, bestaande uit wetenschappelijke en innovatieve lezingen en een materialenmarkt. Kosten voor het evenement bedragen 35 euro (live) of 25 euro (online). Leden van de MaculaVereniging krijgen 10 euro korting. Alle bezoekers ontvangen twee gratis publicaties: ‘Het oog wil ook wat’ en ‘Leven met maculadegeneratie’. Inschrijven en volledig programma via: maculavereniging.nl.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: MaculaVereniging