Haagse school voor speciaal onderwijs overweegt vierdaagse lesweek

Sommige scholen in Den Haag overwegen een vierdaagse schoolweek, omdat er geen einde lijkt te komen aan het lerarentekort. Een van de scholen is de P.H. Schreuderschool voor speciaal basisonderwijs in de Schilderswijk. Partijen in de Haagse gemeenteraad zijn hier flink op tegen. Volgens raadslid Hera Butt van GroenLinks laat de nood in de Schilderswijk weer de kansenongelijkheid zien. Dit meldt Omroep West. 

De Onderwijsinspectie laat weten dat scholen volgens de wet verplicht zijn om vijf dagen per week les te geven, met uitzondering van zeven weken per jaar. Inspecteurs gaan met het schoolbestuur in gesprek om een plan op te stellen waarin wél aan de vijf lesdagen wordt voldaan.

Onvervulde vacature

Hoewel de woordvoerder snapt dat scholen zich hiertoe genoodzaakt voelen, hebben ze zich aan de wet te houden. “We houden wel rekening met de context. Het kan zijn dat een vacature niet vervuld kan worden, maar dat zegt niet dat het niet volgende week of volgende maand anders kan zijn.”

Digitaal onderwijs

De gemeente Den Haag heeft een dag digitaal les krijgen geopperd, maar erkent ook dat dat in het speciaal onderwijs niet de oplossing is. Daarom blijft het gesprek met het schoolbestuur van de P.H Schreuderschool en de andere scholen die een vierdaagse lesweek overwegen, gaande.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky