Discriminatieverbod voor mensen met beperking fikse opgave voor gemeenten

Sinds kort wordt discriminatie op grond van een beperking expliciet genoemd in artikel 1 van de Grondwet. De uitbreiding van artikel 1 is in de praktijk echter nog een hele opgave. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Goede bedoelingen zijn er genoeg. In 2026 moeten er 125.000 extra banen zijn voor mensen met een beperking. Ook zijn er veel initiatieven om deze ambities te verwezenlijken.

Te langzaam

Maar het gaat te langzaam. Dat heeft ermee te maken dat alle facetten van het leven, zoals werk, wonen, openbaar vervoer, onderwijs, dagbesteding, sport en recreatie uit een ander potje betaald worden. Instanties en gemeenten werken niet goed genoeg samen. “De mogelijkheden zijn er, maar ze worden niet samengebracht”, zegt Addie Stehouwer, ombudsman in Den Haag.

Verkokering

Door deze ‘verkokering’ wordt het nog een hele opgave om de uitbreiding van artikel 1 van de Grondwet in de praktijk te brengen en een inclusievere samenleving te realiseren. “We hebben getekend voor het verdrag, dus het is geen keuze, maar een verplichting. Ga in gesprek, zoek samenwerking. Met bedrijven, organisaties, het onderwijs.”

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong