Normal_normal_vaccinatie_vaccineren_coronavaccinatie

Vanaf half september nodig het RIVM mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte en overlijden door corona uit voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Op aandringen van onder andere Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland worden mensen met een kwetsbare gezondheid, de griepprikgroep, onder de 60 jaar in deze ronde beter meegenomen. Dit meldt Ieder(in). 

Dat betekent dat mensen die jaarlijks de griepprik krijgen en jonger zijn dan 60 jaar uitgenodigd worden door hun huisarts om een prik te halen bij de GGD. Voor bewoners van zorginstellingen wordt de vaccinatie aangeboden in de instelling zelf, maar ze kunnen ook naar een GGD-vaccinatielocatie. Zorgmedewerkers met patiëntencontact worden tegelijkertijd uitgenodigd voor een herhaalprik om de hoogrisicogroepen te beschermen.

Aangepast vaccin

Er wordt geprikt met aangepaste en geüpdatete vaccins die betere bescherming bieden dan de huidige vaccins. Deze moeten nog wel geregistreerd worden door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
Na deze groepen en zorgmedewerkers met patiëntencontact kan iedereen, vanaf 12 jaar, die dat wil een herhaalprik tegen corona halen. Ook mensen die nog geen vaccinatie tegen corona hebben gehaald kunnen daarvoor nog steeds een afspraak maken bij de GGD.

Belangenorganisatie Ieder(in) zegt de uitvoering te volgen. Wie op problemen stuit, kan dat melden bij het Meldpunt.

Door: Nationale Zorggids