Onderzoek naar innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking

Veel mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen momenteel niet de mogelijkheid om het werk te doen waar zij voor gekozen hebben. En dat terwijl de krapte op de arbeidsmarkt enorm is. Door de inzet van technologische en/of sociale innovaties en het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving zouden deze mensen werk kunnen doen dat past bij hun mogelijkheden en ambities. Om de arbeidsparticipatie van deze groepen te stimuleren en faciliteren is nieuw onderzoek nodig. Daarom lanceert NWO deze nieuwe KIC-call. Dat meldt ZonMw.

De nieuwe KIC-call ‘Meedoen op de arbeidsmarkt: innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte’ richt zich op onderzoek naar innovatieve mogelijkheden en oplossingen om mensen met een beperking duurzaam en betekenisvol te kunnen laten deelnemen aan de arbeidsmarkt. Mensen met een beperking moeten toegang krijgen en houden tot werk dat past bij hun mogelijkheden en ambities. Daarbij dienen zij, indien nodig, ondersteuning te krijgen om te kunnen voldoen aan de uitdagingen van het werk waar zij voor hebben gekozen. Er zijn diverse mogelijkheden, maar het realiseren van passende arbeid gebeurt op beperkte schaal. Er is momenteel gebrek aan doorontwikkeling en carrièreperspectief.

Meedoen op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking vergt verdere technologische en sociale innovatie mét, dóór en vóór deze mensen. Het doel is om handvatten te ontwikkelen waardoor het werk zo kan worden ingericht, dat mensen met een beperking adequaat kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Hun talent dient daarbij zoveel mogelijk benut te worden. Denk hierbij aan instrumenten voor een prettige, gezonde, veilige en toegankelijke werkplek. Deze oplossingen in de vorm van sociale innovaties, technologie en hulpmiddelen moeten het mogelijk maken om met een beperking op een volwaardige manier aan het werk te komen en te blijven. Zowel thuis als op de werkplek zelf. In deze call worden projecten gefinancierd die van toegevoegde waarde zijn voor lopend onderzoek en bestaande kennis. De projecten zullen bijdragen aan nieuwe inzichten en (sociale en) technologische innovaties, met als doel structurele verbetering van de kansengelijkheid en een inclusieve arbeidsmarkt.

Budget en partners

Voor deze call is een budget beschikbaar van totaal 8.000.000 euro. Voor een aanvraag in deze call for proposals kan minimaal 750.000 en maximaal 1.500.000 euro worden aangevraagd aan NWO-financiering. Daarmee financiert NWO maximaal 70 procent van de totale projectomvang; de rest van het projectbudget wordt ingebracht via de verplichte cofinanciering.

Om het doel van de call te bereiken is een interdisciplinaire samenwerking van belang. Het onderzoek integreert tenminste twee van de drie wetenschapsgebieden (alfa, bèta, gamma), waaronder altijd de bètawetenschappen. Hierbij integreren onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines hun kennis en expertise. Dat leidt tot geïntegreerde kennis. Onder de bètawetenschappen verstaan we de technische wetenschappen, de exacte en natuurwetenschappen en de medische en gezondheidswetenschappen.

Tijdlijn

De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 15 november 2022. De deadline voor het indienen van volledige aanvragen is 18 april 2023. De maximale looptijd van het voorgestelde project is 6 jaar.

Door: Nationale Zorggids