Week 37: coronapatiënten, maagverkleiningen, boosterprik en mentale problemen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer coronapatiënten, maagverkleiningen, mentale gezondheid meisjes, booster voor senioren en de rol van het immuunstysteem bij miskramen in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt weer toe

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 60 toegenomen. De ziekenhuizen behandelen nu 477 patiënten met het coronavirus, zo valt op te maken uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dinsdag: Veel patiënten met obesitas lopen risico op vitaminetekort na maagverkleining

22 procent van de patiënten met obesitas die een maagverkleining ondergaan, nemen na hun operatie geen of niet elke dag de voorgeschreven multivitaminen in. Multivitaminen spelen een grote rol in het leven van patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan. Door een tekort aan vitaminen en mineralen lopen zij een grote kans op medische problemen zoals bloedarmoede, beschadiging van het zenuwstelsel, spierzwakte en botontkalking. 

Lees ook: Feit of fictie: Koud douchen is gezond

Woensdag: Ongekende daling in mentale gezondheid meisjes

Nederlandse meisjes hebben de laatste jaren met een "ongekende daling in mentale gezondheid" te maken gekregen. Het percentage meisjes in het voortgezet onderwijs dat zegt met emotionele problemen te kampen, is tussen 2017 en 2021 gestegen van 28 naar 43 procent. Onder meisjes uit groep 8 ging het ook al omhoog, van 14 naar 33 procent.

Donderdag: 80-plussers kunnen vanaf nu een boosterprik halen

Mensen die in 1942 of eerder zijn geboren kunnen een afspraak maken voor de nieuwe herhaalprikken tegen het coronavirus. Ze hoeven niet te wachten tot ze een uitnodigingsbrief hebben gekregen.

Vrijdag: Immuunsysteem speelt mogelijk een rol bij herhaalde miskramen

1 tot 3 procent van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50 procent van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben andere kenmerken in vrouwen met herhaalde miskramen waardoor ze mogelijk hun rol als “oppasser” niet optimaal kunnen vervullen.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong