1-Jarige erkenning Nederlandse Gebarentaal gevierd met Gebarenfestival

De Nederlandse Gebarentaal (NGT) wordt sinds een jaar officieel erkend. Om dat vieren houdt Dovenschap zaterdag 24 september tijdens Werelddovendag het Gebarenfestival in het Máximapark in de Utrechtse wijk Vleuten. Dit meldt Dovenschap. 

Het festival aan de Utrechtseweg 4, 3451 GG Vleuten start om 11.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Er zijn onder meer foodtrucks aanwezig, er is een mini-symposium, een kunstexpo, live acts door dove talenten, een programma voor kinderen, lezingen, games, informatie over doven-historie en diverse andere activiteiten.

Wettelijk erkend

De Nederlandse Gebarentaal (NGT) wordt sinds 1 juli 2021 wettelijk erkend als officiële taal van en voor dove mensen. De erkenning betekent bijvoorbeeld dat de overheid deze taal moet bevorderen, dat toespraken en berichten in NGT vertaald moeten worden of dat mensen tijdens rechtszaken in gebarentaal kunnen spreken. De erkenning verdient volgens Dovenschap een feestje. Dat had de landelijke belangenbehartigingsorganisatie vorig jaar al willen vieren, maar vanwege corona is het een jaar uitgesteld. Nu wordt iedereen zaterdag 24 september uitgenodigd om de erkenning mee te komen vieren.

Daarnaast wil Dovenschap vieren dat we in Nederland weer een stapje dichterbij zijn met inclusie voor dove en slechthorende mensen. Daar hebben belangenorganisaties en dove mensen al dertig jaar voor gestreden.

Gratis toegang

Het festival is gratis te bezoeken. Er zijn tolken aanwezig voor ondersteuning van communicatie. Bezoekers worden nadrukkelijk uitgenodigd om zelf gebarentaal te proberen. Het Máximapark ligt op slechts twintig minuten lopen van treinstation Vleuten.