Normal_normal_rolstoel_beperking_handicap

De verbeteringen in de Participatiewet die zijn aangekondigd, bieden mensen met een beperking nog altijd geen enkel perspectief. Dit heeft de Werkcoalitie laten weten aan de Kamercommissie SZW, voorafgaand aan het debat hierover aanstaande donderdag. Dit meldt Ieder(in). 

De Werkcoalitie is een samenwerkingsverband van Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM), CNV, FNV, Vakcentrale voor professionals (VCP), Landelijke Cliëntenraad (LCR), Coalitie voor Inclusie, Wij Staan Op!, Mind en Ieder(in). Gezamenlijk vinden ze dat mensen met een beperking niet gevangen gehouden moeten worden in de Participatiewet.

Nooit een volwaardig inkomen

De Werkcoalitie stuurde een oproep aan de commissie waarin de verhalen van Esmée en Noortje centraal staan. Zij vertellen dat zij onder de huidige wetgeving nooit een volwaardig inkomen kunnen krijgen. Zij mogen maar beperkt bijverdienen. Dit is voor mensen met een medische (uren)beperking lang niet voldoende. 

Meer bijverdienen belangrijk

De Werkcoalitie vindt dat het bedrag dat mag worden bijverdiend, gelijkgetrokken moet worden met de Wajong. Dan wordt de vrijlating 30 procent in plaats van 15 procent wat nu wordt voorgesteld. Verder moet het bedrag dat mag worden bijverdiend geen invloed hebben op de toeslagen die mensen krijgen. Want anders gaan ze er nog steeds nauwelijks op vooruit.

Nieuwe regeling nodig

Op de lange termijn moet er een betere oplossing komen. Want mensen met een beperking die bijna niet of slechts beperkt kunnen werken, horen niet thuis in de Participatiewet. Zij hebben recht op een regeling die bestaanszekerheid biedt, aldus de Werkcoalitie.

Door: Nationale Zorggids