Reizen met de trein haast onmogelijk voor mensen met een beperking

Door personeelstekort en overvolle en te korte treinen is het voor mensen met een beperking haast onmogelijk om nog met de trein te reizen. Ieder(in) luidt de noodklok. NS ziet zo gauw geen oplossing. Dit probleem speelt overigens niet alleen bij de NS. Ook bij Valys en het Wmo- en leerlingenvervoer ontstaan problemen door personeelstekort. Dat meldt Ieder(in). 

Personeelstekort zorgt ervoor dat mensen met een beperking ernstig worden gehinderd in hun mobiliteit. Martin Boerjan, beleidsmedewerker Mobiliteit en toegankelijkheid op NU.nl: “Wij krijgen meldingen van mensen in een rolstoel die niet meer de trein inkomen en achterblijven op het station.”

Probleem breder dan alleen bij NS

En niet alleen bij de NS worden problemen ervaren. In de hele mobiliteitsketen worden mensen met een beperking onevenredig hard geraakt door personeelstekorten. Bijvoorbeeld bij het taxivervoer (Wmo/Valys/leerlingenvervoer), waardoor mensen met een beperking dus vaak geen alternatief hebben om te reizen als het via de NS niet lukt, en daardoor het risico lopen dat ze gewoon thuis vast komen te zitten. Ieder(in) vindt dit onaanvaardbaar.

Door: Nationale Zorggids