Zorgwekkende toename van eenzaamheid onder kinderen met een handicap

Eén op de vijf kinderen met een handicap heeft geen vriendjes. Dat blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse index-onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind. Die werden gister bekendgemaakt tijdens de start van de Week van het Gehandicapte Kind. Dat meldt Medical Facts. 

Het onderzoek is uitgevoerd onder 600 kinderen van 6 tot 18 jaar. 19 procent van de kinderen met een handicap geeft aan geen vriendjes of vriendinnetjes te hebben. De kinderen met een handicap die wel vriendjes hebben geven aan deze niet zo vaak te zien. Dat komt omdat school te ver weg is en speeltuinen en sportverenigingen in de buurt niet toegankelijk zijn. Kinderen met een handicap vinden vaak ook niet genoeg aansluiting bij kinderen zonder handicap.

Kinderfeestjes

Kinderfeestjes zijn erg belangrijk in het leven van een kind. Kinderen ervaren een uitnodiging als een bevestiging van hun vriendschap. Negen van de tien kinderen zonder handicap wordt wel gewoon uitgenodigd op een kinderfeestje. Van de kinderen met een handicap is dat de helft (5 op de 10). Een reden hiervan is dat ouders van kinderen zonder handicap vaak denken dat het lastig is om samen te spelen.

Door: Nationale Zorggids