Normal_markus-winkler-3vlgnkdep4e-unsplash__1_

Het cao-overleg over een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi dat maandag hervat werd na een landelijke staking vrijdag, is mislukt. Leden van FNV in de sector hebben daarop besloten de stakingsacties voort te zetten. Volgende week woensdag 30 november wordt voor 24 uur gestaakt. Dit meldt FNV. 

Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer en taxi: "In deze sector, met veel kwetsbare passagiers, kiezen we er voor ruim op tijd de staking aan te kondigen. Dan heeft iedereen voldoende tijd om zich er op voor te bereiden. De chauffeurs staken liever niet, dat ze het toch doen, zegt iets over de noodzaak.’

Teleurstellend

Werkgevers nodigden vrijdag de vakbonden uit om opnieuw over de nieuwe cao te praten. "Wij zijn daar hoopvol op in gegaan. Maandag was echter zeer teleurstellend. Eigenlijk werd het nieuwe bod alleen maar erger. Terwijl de eisen van de chauffeurs heel normaal zijn. Ze willen een loon waarmee ze boodschappen en rekeningen kunnen betalen, controleerbare roosters en werkuren en ze willen 100 procent doorbetaald worden als ze ziek zijn en geen wachtdagen meer", aldus Gorter.

Woensdag staken

Woensdag wordt in elk geval gestaakt bij de drie grootste taxibedrijven Connexxion, Munckhof en Noot en daar komen nog diverse andere bedrijven uit het hele land bij. Gorter: "Wij hopen dat werkgevers van de gelegenheid gebruik maken om voor woensdag alsnog met een verbetering te komen op het doorbetalen bij ziekte en met betere controles op de loonberekening."

22.000 mensen

In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december 2022.

Door: Nationale Zorggids